- BeLife Werkt
- Nieuws BeLife
- Is jouw werkplek wel goed ingesteld?
Is jouw werkplek wel goed ingesteld?
Inmiddels werken 5,1 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar ten minste twee dagen per week vanuit hun eigen huis (CBS, 2024). Het is meer dan ooit van belang om ervoor te zorgen dat je thuis op een gezonde manier werkt om gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals rugpijn, nek-/schouderpijn, hoofdpijn of RSI.
Aandachtpunten voor gezond werken achter het beeldscherm
Gebruik HABO als ezelsbruggetje. Let op je :
Houding, Afwisseling, Beweging en Ontspanning.
Houding
In de basis:
- Hoofd ‘achterin’ houden (niet naar voren)
- Rug recht (niet te lang krom zitten)
- Schouders laag (niet opgetrokken)
- Ellebogen ter hoogte van de zij (niet te ver naar voren of zijwaarts)
- Onderarmen licht ondersteund door armleggers of bureaublad.
- Polsen en vingers in neutrale houdingen (niet geknikt of gestrekt)
- Voeten plat op de grond
Afwisseling
Varieer regelmatig van houding: gesteund tegen de rugleuning en ‘actief’ zitten (rechtop zonder steun van de rugleuning). En ga tussentijds regelmatig even staan, bijvoorbeeld staand (telefonisch) overleggen. Overweeg een zit-sta-bureau te gebruiken. Gebruik ook functietoetsen in plaats van constant muisgebruik.
Beweging
Zet regelmatig je lichaamsdoorbloeding aan. Goed voor je stofwisseling en voor je hersenen. Bijvoorbeeld even lopen of oefeningen doen (staand of zittend). Ga ook naar buiten, liefst even in de natuur.
Ontspanning
Voorkom lichamelijke onderbelasting: de 10-30-60 regel
Regelmatig bewegen is essentieel om gezondheidsproblemen te voorkomen. Niet alleen aan bijvoorbeeld rug of nek, maar ook aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Minipauzes zijn korte onderbrekingen (10-20 seconden) om even 'uit te rekken' of te bewegen. Bij een herstelpauze sta je op van de werkplek, ga je lopen of bewegen voor minimaal 2-3 minuten.
De 10-30-60 regel:
- Iedere 10 minuten een minipauze van minimaal 10 seconden
- Iedere 30 minuten een pauze van minimaal 30 seconden.
- Iedere 60 minuten een beweegpauze van minimaal 60 seconden.
Reminder
Gebruik eventueel een reminder voor het checken en afwisselen van je werkhouding of voor het nemen van beweegpauzes. Bijvoorbeeld door middel van een timerfunctie of door de checks/pauzes te koppelen aan activiteiten, zoals het versturen van een mail, het afsluiten van een document en dergelijke.
De werkplekinstellingen
Om de gezonde houdingen te kunnen aannemen, is het van belang de werkplek goed in te stellen.
Stoel
Gebruik een goede bureaustoel. Bijvoorbeeld een NPR 1813 goedgekeurde stoel of een ander goed ergonomisch alternatief. Stel zittinghoogte, zittingdiepte, kanteling, rugleuning en armleggers goed in.
Beeldscherm
Op de juiste afstand (meestal circa 70 cm vanaf de ogen) en hoogte (meestal bovenrand op ooghoogte). En kantel het scherm iets (circa 15 graden) naar je ogen. Als je op een kijkafstand van circa 70 cm het beeldscherm niet scherp ziet, heb je waarschijnlijk een speciale bril nodig.
Zorg ervoor dat je geen storende reflecties van (zon)licht op je beeldscherm hebt.
Toetsenbord en muis
Binnen handbereik, zoveel mogelijk binnen de ergonomische zône:
Voetensteun
Als je ontspannen en rechtop zit, moet het werkblad ongeveer op ellebooghoogte staan. Heb je een vast bureau/tafel en je ellebogen staan onder het werkblad, zet dan de stoel hoger en gebruik een voetensteun.
Beenruimte
Zorg voor voldoende beenruimte, zodat je de voetpositie makkelijk kunt variëren.
Let ook op de omgeving, zoals temperatuur, luchtvochtigheid (m.n. voor de ogen), tocht, geluid en verlichting (hele geen donkere of lichte achtergrond).
Meer informatie?
Desgewenst kunnen wij een werkplekonderzoek uitvoeren, eventueel ook via beeldbellen. Wil je meer informatie? Neem contact op via info@belife.nl.